• O nas

  Vina Grof

  simbol ljubezni, predanosti in strasti.

 • O nas 1
 • V vsakem požirku Grofovega vina je čutiti predanost, ki jo vlagamo v naše delo.

  V vsakem požirku Grofovega vina je čutiti predanost, ki jo vlagamo v naše delo.
 • O nas 2
 • Vina Grof odlikujejo edinstvene arome in saden, poln, a obenem nežen ter rahlo kiselkast okus, ki se prelevi in razvije v slasten pookus.

  Vina Grof odlikujejo edinstvene arome in saden, poln, a obenem nežen ter rahlo kiselkast okus, ki se prelevi in razvije v slasten pookus.
 • O nas 3

Naša

Naša vina

Našim vinogradom posvečamo veliko pozornosti. Grozdje obiramo ročno ter ga pazljivo stisnemo, da iz njega izvlečemo najboljše arome in okuse. Vino staramo v francoskih hrastovih sodih, kar mu daje specifičen vonj in okus.

Rose

Rose

Suho

Poljšakica

Poljšakica

Suho

Grof Belo

Grof Belo

Suho

Grof Rdece Cuvee

Grof Rdece Cuvee

Suho

Sauvignon

Sauvignon

Suho

Beli Pinot

Beli Pinot

Suho

Malvazija

Malvazija

Suho

Pinela

Pinela

Suho

Naša zgodba

Grofova Klet 1574

Šmarje so kot kraj prvič omenjene v Urbarju za Vipavo v letu 1499, vendar je nastanek kraja veliko starejši. Današnje ime so Šmarje dobile po letu 1624.
Grofova klet, ena izmed najstarejših kleti na svetu, je bila od leta 1574 v lasti grofa Ivana Kobenclja iz istoimenske rodbine, doma iz Štanjela.
V tem obdobju se je kraj imenoval »SAMARIA ali WEINSTEGEN«, kar pomeni, »Kraj, kjer trta dobro rodi in daje dobro vino«

Rodbina grofov Kobencelj z njenim najvidnejšim članom Ivanom Kobencljem, je ena najpomembnejših plemiških dinastij, ki je na današnjem območju Goriške, Tolminske, Kranjske in Koroške živela in delovala skoraj šest stoletij.
V izjemni življenjski zgodbi začetnika rodbine Kobencelj, Grofa Ivana Kobenclja, odseva ambicioznost trdoživega Kraševca, ki se je odlikoval po veliki delavnosti in skrbi, nenazadnje pa tudi po navezanosti na domače kraje. Brez težav bi si kot mednarodni diplomat, avstroogrski odposlanec v Rimu in človek z razvejano mrežo politično cerkveno monarhičnih povezav, lahko poiskal rezidence v bližini Dunaja ali Gradca, pa je nasprotno vse svoje napore vlagal v iskanje posesti v Štanjelu v bližnjih krajih in deželah, ter vlagal nemajhne vsote v njihovo urejanje.

Rodbino Kobencljev sklene Grof Filip Kobencelj (1741- 1810), ki kot zadnji član rodbine po svoji smrti vse svoje premoženje zapusti svojemu nečaku iz rodbine Coronini, Micheleju Coroniniju. (1793-1876) Med posestvi je v zapuščini poleg arhitekturno zgodovinskih biserov Predjamski grad, Grad Lože, Grad Prosek, Grad Spesa, palač v Ljubljani in Dunaju ter mnogimi drugimi tudi Grofova klet.

Grofovo klet je v času svojega dolgoletnega raziskovalno strokovnega dela obiskoval Matija Vertovec, rojen v zaselku Jakulini leta 1784, ki je eden najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev 19. stoletja.
Velik del svoje ustvarjalne energije je dolga leta posvečal izboljšanju vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini in Sloveniji. Leta 1844 je izšla njegova Vinoreja, ki velja za prvo strokovno knjigo v slovenščini. Vinoreja je postavila temelje vinogradniški in vinarski tehnologiji. Vertovec je svetla zvezda slovenstvu in narodnem življenju obdobja, v katerem je živel in deloval. V Kmetijskih in rokodelskih novicah je objavil svoj prvi spis »Vinske trte hvala«, ki je deloma postal navdih Prešernu za njegovo Zdravljico. V čast Matiji Vertovcu še danes stoji spomenik pred cerkvijo v Šmarjah.

Z vini Grof spoštljivo ohranjamo šeststoletno tradicijo pridelave vrhunskega vina v Šmarjah in delo nadaljujemo sledeč smernicam sodobnega in naravi prijaznega vinogradništva in vinarstva.

Grofova Klet 1574 Grofova Klet 1574

Vipavska dolina

Izjemne naravne danosti, bogastvo sort, tradicija in znanje.

Vipavska dolina je privlačna vinska dežela, ki očara s svojo edinstvenostjo in vrhunsko kakovostjo vin. Sodi med najpomembnejše vinorodne okoliše v Sloveniji. Razprostira se na zahodu države med Alpami in Jadranskim morjem.
Vipavska dolina je bila ustvarjena za trto. Vinogradništvo na tem območju ima dolgo zgodovino, saj so prve trte tu zasadili že v antiki. Nekateri zgodovinski zapisi o vinu iz 19. stoletja kažejo, da so slovenska vina že takrat uživala ugled v srednji Evropi. Vina so izvažali v druge dele Avstro-Ogrske monarhije, kjer so bila priljubljena med avstrijs- ko aristokracijo.
Dolina z griči in različno strmimi pobočji ima primerno sestavo tal in edinstveno pod- nebje, zaradi česar trta dobro uspeva in bogato rodi. Slovilovi po svojih izvrstnih vinih iz avtohtonih sort grozdja, kot so zelen, pinela, malvazija, sauvignon in rebula.
Je popolna destinacija za ljubitelje enogastronomije. Tu najdemo številne vinske kleti, ki v objemu čudovite narave nudijo degustacije in prodajo vrhunskih vin.
Vipavska dolina olina je poznana tudi po svoji prelepi pokrajini, z značilnimi skalnatimi klifi in griči ter reko Vipavo, ki teče skozi dolino. To območje je priljubljeno za pohod- ništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti v naravi, kar turistom omogoča, da uživajo v kulturi in naravni lepoti tega vinorodnega okoliša.

Vipavska dolina